2016. szeptember 19., hétfő

Naptevékenységek 1. rész

Forrás:
By Spaceweather.com, 09/18/2016

Fordította: Denes Aksh

Geomágneses vihart jósolnak a csillagászok. A napszélen keresztül kapjuk a kódolt információkat a Naptól, melyek a DNS szerkezetünkre is hatással vannak....


"Jön a napszél: egy széles lyuk nyílt meg a Nap atmoszférájában, és ez egy napszél patakot lövellt ki az űrbe. A NASA SDO állomás figyeli ezt a formátumot amint halad a Föld felé:
A csillagászok ezt nevezik "koronalyuknak." Ez a régió a Nap külső légkörében (koronájában) van, ahol mágneses területek nyíltak, lehetővé téve, hogy a napszél kitörhessen. Több mint egy hete (9.10-től?), ez a napszél patak folyamatosan áramlik ebből a koronalyukból, teljesen áthatolva a NASA STEREO-A űrszondán kb. 550- 600km/s-os sebességgel. Feltételezzük, hogy hasonló sebessége lesz, amikor eléri a Földet szeptember 20-án, 30% -os eséllyel egy G1 (enyhe) besorolású geomagnetikus vihart előidézve.
A tudósok már régóta tudják, hogy a napéjegyenlőségek kedveznek a sarki fényjelenségnek. Körülbelül ebben az évszakban, még egy enyhe napszél lökés is szikrázó gyönyörű sarki fényeket okoz. A beáramló napszél időzítése - két nappal az északi őszi napéjegyenlőség megelőzően -, aligha lehet jobb. Maradjanak velünk, a sarki fény észlelések megtekinthetők a fotógalériában.
Kozmikus sugárzás az atmoszférában:
A legújabb mérések azt mutatják, hogy a kozmikus sugárzás közel 13%-kal felerősödött 2015 óta.
Miért vált a kozmikus sugárzás intenzívebbé? Ennek fő oka a Nap(tevékenység). A szoláris viharfelhők, és a koronakidobódás (CME) szétoszlatják a kozmikus sugárzást, amikor azok elhaladnak a Föld mellett. A szoláris maximum ideje alatt, a koronakidobódások (CME) nagyon gyakoriak, és a kozmikus sugárzást egy mederben tartják. Most azonban, a napciklus a szoláris minimum felé tart, így a kozmikus sugárzás visszaáramlik. Egy másik ok lehet a Föld gyengülő (változó?) mágneses mezeje, amely segít megvédeni minket az űr mélyebb rétegeiből érkező sugárzástól.
A sugárzás érzékelők a röntgen és gamma-sugarzást 10 keV és 20 MeV energia tartományban érzékelik. Ezek az energiák kimutathatók az orvosi röntgen gépeknél és a repülőtéri biztonsági szkennereknél is.
Jelenlegi állapot:
Frissítve: szeptember 18.
Napkitörés aktivitás továbbra is nagyon alacsony." 

Lásd még: augusztus 8-i poszt: "Energetikai eseménytár":